ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
     
 

Νέα - Ανακοινώσεις

 
 
 
 

  Επιλογές

 

  Αρχική

 

  Η Ομοσπονδία

  Ποιοί είμαστε - Ίδρυση

  Ποιούς εκπροσωπούμε

  Η αποστολή μας

  Η διοικητική μας δομή

    Διοικητικό Συμβούλιο

    Σωματεία

  Που συμμετέχουμε

  Οι κυριότερες δράσεις μας

  Οι προτεραιότητές μας

 

  Διάφορα

  Σύνδεσμοι

  Νέα - Ανακοινώσεις

 
 

Επιστολή ΓΣΕΒΕΕ στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, για τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Χθες η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμαρτυρόμενη για τη πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει Ειδικό φόρο Κατανάλωσης στον οίνο. Η επιστολή έχει ως εξής:

 

" Στο Σ/Ν: Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που κατατέθηκε χθες στην βουλή, προβλέπεται ειδικός φόρος κατανάλωσης 40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού (άρθρο 14).

 

Αυτό το καθαρά εισπρακτικό μέτρο, όπως άλλωστε υπονοείται και από την αιτιολογική έκθεση του Σ/Ν, εάν εφαρμοστεί θα πλήξει έναν από τους πλέον παραγωγικούς και παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σημειώστε ότι κανένα κράτος - μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβάλει Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Οι χώρες που το κάνουν αυτό είναι εκείνες που δεν παράγουν κρασί, για προφανείς λόγους.

 

Στην χώρα μας η μεγάλη πλειοψηφία των οινοποιητικών επιχειρήσεων είναι μικρές, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για καθετοποιημένες μονάδες που έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις. Υπολογίζονται σε πάνω από 700 και απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενους ενώ συνεργάζονται και με περίπου 200.000 αμπελουργούς.

 

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι με την διάταξη αυτή, εκτός από την ανάπτυξη της παραοικονομίας που αναμένεται, δημιουργούνται και συνθήκες ολιγοπώλησης της αγοράς.

 

Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να απαναλάβουμε ότι τέτοιες πολιτικές που ακόμα και εάν βραχυπρόθεσμα έχουν θετικό αποτέλεσμα ως προς το σκέλος των δημοσίων εσόδων, μεσοπρόθεσμα οι επιπετώσεις τους θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την βιωσιμότητα παραγωγικών μονάδων της χώρας μας, την πασχόληση και τελικά και στην μείωση των εσόδων του δημοσίου που έιναι και ο αρχικός τους σκοπός."

 

 

 
 

 

 
 

 
     
 
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγίου Κωνσταντίνου 6 - 104 31 - Αθήνα
Τηλ.: 210-5225312 - 
Fax: 210-5235380
email: 
info@omebea.gr

  

 
 


Υλοποίηση: ICN